flag Судова влада України

Отримуйте інформацію лише з офіційних джерел

Єдиний Контакт-центр судової влади України 044 207-35-46

Огляд даних судової статистики за 2018 рік

08 лютого 2019, 14:09

У відповідності до вказівки ТУ ДСА України в Сумській області та плану роботи Недригайлівського районного суду Сумської області на І півріччя 2019  року проведено огляд даних судової статистики за 2018 рік.

За штатним розкладом у Недригайлівському районному суді Сумської області передбачено 3 посади судді, але протягом 2018 року працювало два професійних судді: Жмурченко В.Д. та Петен Я.Л, оскільки  у судді Яковенко Н.М. закінчився 5-річний термін призначення на посаду.

Під час проведення вказаного огляду було використано дані обліково-статистичних звітів Недригайлівського районного суду за формами звітності №1, 1-1, 1-мзс, 1-Л, 2-А, 2-Ц, 3, 4 за 2017 рік та дані формами звітності №1-К, 1-А, 1-мзс, 1-Ц, 1-П, 1-Л за 2018 рік для порівняння.

Проводячи огляд даних судової статистики Недригайлівського районного суду Сумської області за 2018 рік необхідно відмітити збільшення надходження загальної кількості справ та матеріалів, що надійшли у  2018 року в порівнянні з  2017 роком. Відбулося значне збільшення надходження до суду кримінальних справ та матеріалів на 15,81% (108 справ), справ про адміністративні правопорушення 17,12% (69 справ). Однак, зменшилось надходження:  цивільних справ та матеріалів на 8,21% (52 справи), адміністративних справ та матеріалів на 48,78% (20 справ).

Протягом 2018 року на розгляд до Недригайлівського районного суду Сумської області надійшло 1688 справ та матеріалів.

Із зазначеної кількості справ та матеріалів, що надійшли до суду: 683 із них становлять кримінальні справи та матеріали (справи кримінального провадження – 60; клопотання, скарги, заяви під час досудового розслідування – 586; справи в порядку надання міжнародної правової допомоги – 1; справи у порядку виконання судових рішень - 35); 581- цивільні справи та матеріали (заяви про видачу/скасування судового наказу – 8; позовні заяви – 475; справи позовного провадження – 460; заяви окремого провадження – 64; справи окремого провадження – 61; заяви про перегляд заочного рішення – 7; скарги на дії або бездіяльність виконавчої служби – 1; клопотання, заяви, подання у порядку виконання судових рішень та рішень інших органів  - 11); 21 – адміністративні справи та матеріали ( позовні заяви – 19; справи – 18; справи у порядку виконання судових рішень - 2); 403 – справи про адміністративні правопорушення та матеріали (справи про адміністративні правопорушення – 400, у тому числі щодо корупційних правопорушень – 8; справи у порядку виконання постанов у справах про адміністративні правопорушення - 3).

Фактична середньорічна та середньомісячна навантаженість  на суддю збільшилась по причині закінчення періоду повноважень судді Яковенко Н.М. та збільшення надходження до суду кримінальних справ, матеріалів та  справ про адміністративні правопорушення.

Структуру розглянутих справ і матеріалів відображають показники, наведені в наступній діаграмі, де відображено в кількісному вигляді судові справи та матеріали, за видами судочинства, які були розглянуті судом протягом 2018 року:

 

Протягом 2018 року оскаржувалось 28 судових рішень: із них по кримінальних справах - 3, цивільних справах - 13, адміністративних справах - 5, справах про адміністративні правопорушення - 7. Із оскаржених кримінальних справ: скасовано 0, змінено 0, цивільних справ: скасовано 5, змінено 0; адміністративних справ: скасовано 1, змінено 0; про адміністративні правопорушення: змінено 1. скасовано 2.

Динаміка росту та зниження основних показників роботи суду висвітлена в порівняльній таблиці, яка додається.

В цілому стан здійснення правосуддя в Недригайлівському районному суді здійснюється відповідно до Конституції України, нормативних та правових актів, інструкції з діловодства в судах та діючого законодавства.

Аналізуючи дані судової статистики за 2018 рік можна зробити висновок, що судом забезпечується належний рівень та оперативність здійснення правосуддя щодо захисту гарантованих Конституцією та законами України прав та свобод людини і громадянина, прав і законних інтересів юридичних осіб, інтересів суспільства та держави. Для скорочення строків розгляду справ приймаються заходи для своєчасного повідомлення учасників розгляду спав судом, надсилаються SMS – повідомлення про день і час слухання справи. Справи розглядаються у встановлені законом процесуальні строки, як правило з дотриманням норм матеріального та процесуального права. Рішення та ухвали суду в основному  відповідають вимогам, встановленим законами України. Суд в основному забезпечив належне здійснення правосуддя, відповідно до вимог законодавства, що дає змогу підвищити захист прав та інтересів громадян.

Необхідно звернути увагу суддів на причини скасування рішень та проаналізувати скасовані рішення на зборах суддів з метою покращення здійснення правосуддя та недопущення аналогічних помилок.