flag Судова влада України

Отримуйте інформацію лише з офіційних джерел

Єдиний Контакт-центр судової влади України 044 207-35-46

Неплатникам аліментів - суспільні роботи.

28 серпня 2018, 11:28

21 серпня 2018 року в Недригайлівському районному суді була проведена робоча зустріч виконуючої обов’язки голови суду Петен Я.Л. з начальником Недригайлівського міжрайонного відділу державної виконавчої служби  Лісовою Ю.Г. та начальником Недригайлівського районного сектору філії Державної установи «Центр пробації»Вербицьким М.О. з питань притягнення боржників до відповідальності за несплату аліментів у виді суспільно-корисних робіт та порядку їх виконання. Учасники зустрічі обговорили новели в законодавстві та порядок взаємодії органів ДВС, суду та пробації.

 

Як відомо, з метою посилення захисту прав дітей на належне утримання, Законом України № 2234-VIII від 7 грудня 2017 року 
внесено ряд змін до різних законодавчих актів для вдосконалення порядку примусового стягнення аліментів.

Зокрема Кодекс України про адміністративні правопорушення доповнено статтею 181-1, яка визначає новий вид адміністративного правопорушення - несплата аліментів на утримання дитини, одного з подружжя, батьків або інших членів сім’ї, що призвела до виникнення заборгованості, сукупний розмір якої перевищує суму відповідних платежів за шість місяців.

Покаранням за таке порушення законом визначено суспільно корисні роботи – це новий вид адміністративної відповідальності, що полягає у виконанні особою-порушником оплачуваних робіт, які визначає відповідний орган місцевого самоврядування.

Відповідно до ч. 11 ст. 71 Закону України «Про виконавче провадження», виконавець  за  наявності заборгованості зі сплати аліментів, сукупний розмір якої перевищує суму відповідних платежів за шість місяців, зобов’язаний скласти протокол про вчинення боржником адміністративного правопорушення, передбаченого статтею 183-1 КУпАП та надіслати його для розгляду до суду за місцезнаходженням органу державної виконавчої служби.

Суд  розглядає подані матеріали  та за наявності підстав приймає рішення про притягнення винуватця до адміністративної відповідальності у виді суспільно-корисних робіт на строк від ста двадцяти до двохсот сорока годин. Виконання стягнення у вигляді суспільно корисних робіт покладається на уповноважений орган з питань пробації.