flag Судова влада України

Отримуйте інформацію лише з офіційних джерел

Єдиний Контакт-центр судової влади України 044 207-35-46

Короткочасна хвороба, тяжкий матеріальний стан спадкоємця як причини пропуску строку для прийняття спадщини не можуть бути визнані поважними.

02 серпня 2018, 12:33

Короткочасна хвороба, тяжкий матеріальний стан спадкоємця як причини пропуску строку для прийняття спадщини не можуть бути визнані поважними.

Верховний суд вчергове висловився з приводу  поважності причин  пропуску строку для прийняття спадщини, підтримуючи правові позиції Верховного Суду України,  які викладено у постановах від 26 вересня 2012 року у справі № 6-85цс12 та від 04 листопада 2015 року у справі № 6-1486цс15.

Зокрема в Постанові від 25 липня 2018 року справа № 325/548/17-ц (провадження № 61-757св18) Верховний Суд у складі колегії суддів Першої судової палати Касаційного цивільного суду, визначив, що  коли у спадкоємця не було перешкод для подання заяви, а він не скористався правом на прийняття спадщини через необізнаність про заповіт, тяжкий майновий стан та стан здоров'я, то правові підстави для визнання додаткового строку для прийняття спадщини відсутні.

Короткочасна хвороба, тяжкий матеріальний стан спадкоємця як причини пропуску строку для прийняття спадщини не можуть бути визнані поважними, оскільки самі по собі ці обставини без встановлення інших об'єктивних, непереборних, істотних труднощів на вчинення дій щодо прийняття спадщини не свідчить про поважність пропуску зазначеного строку.

З повним текстом постанови можливо ознайомитисяь за посиланням

Таким чином, спадкоємцям, які мають намір прийняти спадщину, але не проживають разом з спадкодавцем, не слід зволікати з поданням заяви про прийняття спадщини.

Нагадуємо, що відповідно до ст.ст. 1269,1270 Цивільного кодексу України,  спадкоємець, який бажає прийняти спадщину, але на час відкриття спадщини не проживав постійно із спадкодавцем, має подати нотаріусу або в сільських населених пунктах - уповноваженій на це посадовій особі відповідного органу місцевого самоврядування заяву про прийняття спадщини.

Заява про прийняття спадщини подається спадкоємцем особисто.

Для прийняття спадщини встановлюється строк у шість місяців, який починається з часу відкриття спадщини.

Спадщина відкривається внаслідок смерті особи або оголошення її померлою.Часом відкриття спадщини є день смерті особи або день, з якого вона оголошується померлою( ст. 1220 ЦК України).