flag Судова влада України

Отримуйте інформацію лише з офіційних джерел

Єдиний Контакт-центр судової влади України 044 207-35-46

Суддя Недригайлівського районного суду Петен Я.Л. взяла участь у навчанні для працівників судової системи в рамках проекту "Запровадження інформаційних технологій в судочинстві та заповнення інформаційних прогалин у співпраці судового суспільства"

02 квітня 2018, 14:34

Суддя Недригайлівського районного суду  Петен Я.Л. взяла участь  у  навчанні для працівників судової системи в рамках проекту "Запровадження інформаційних технологій в судочинстві та заповнення інформаційних прогалин у співпраці судового суспільства", що відбулося на базі Київського районного суду м. Одеси, який  реалізує пілотний проект  "Електронний суд " відповідно до рішення Ради суддів України від 22 липня 2015 року № 74 та за підтримки Проекту Агентства США з міжнародного розвитку USAID Ukraine - USAID Україна "Справедливе правосуддя" спільно з Державною судовою адміністрацією України, територіальним управлінням ДСА України в Одеській області, у співпраці з Регіональним центром з надання безоплатної вторинної правової допомоги при Головному управлінні юстиції Міністерства юстиції України Одеської області.

            Навчання  проводилося в рамках комплексу заходів,  спрямованих на повномасштабну реалізацію проекту "Електронного суду",  який законодавчо запроваджений та  покликаний сприяти вирішенню існуючих проблем в системі судочинства, а саме:  покращити доступ до  правосуддя за рахунок обміну електронними документами між усіма учасниками судового процесу, скоротити судові витрати на поштові відправлення та виготовлення паперових документів, удосконалити та прискорити передачу судових документів між судами тощо. Електронне правосуддя спрямоване на забезпечення прозорості та доступності правосуддя, на підвищення якості роботи судів та значну економію державних коштів.

Так, в нових редакціях процесуальних кодексів, які набрали чинності 15 грудня 2017 року,    передбачено створення Єдиної  судової інформаційно-телекомунікаційної  системи, яка  відповідно до закону забезпечує обмін документами (надсилання та отримання документів) в електронній формі між судами, між судом та учасниками судового процесу, між учасниками судового процесу, а також фіксування судового процесу і участь учасників судового процесу у судовому засіданні в режимі відеоконференції.

Особам, які зареєстрували офіційні електронні адреси в Єдиній судовій інформаційно-телекомунікаційній системі, суд направлятиме будь-які документи у справах, в яких такі особи беруть участь, виключно в електронній формі шляхом їх направлення на офіційні електронні адреси таких осіб, що не позбавляє їх права отримати копію судового рішення у паперовій формі за окремою заявою.

З початком функціонування цієї системи, суд зможе проводити розгляд справ за матеріалами судової справи в електронній формі.

Повноцінне функціонування інформаційно-телекомунікаційної системи  орієнтовно передбачається з 01 січня 2019 року.