flag Судова влада України

Отримуйте інформацію лише з офіційних джерел

Єдиний Контакт-центр судової влади України 044 207-35-46

Вища рада правосуддя констатувала факт втручання Департаментом захисту економіки Національної поліції України в діяльність судді під час здійснення правосуддя

29 грудня 2017, 12:13

Розглянувши 26 грудня 2017 року повідомлення судді господарського суду міста Києва Морозова Сергія Миколайовича про втручання в діяльність судді щодо здійснення правосуддя, Вища рада правосуддя встановила, що 3 липня 2017 року до господарського суду міста Києва надійшов запит Департаменту захисту економіки  Національної поліції України про надання інформації щодо призначення судді Морозова С.М. на посаду та зарахування до штату, попередження про обмеження із зайняттям посади та дотримання антикорупційного законодавства, табелів робочого часу. Крім того, також містилась вимога до судді надати пояснення  щодо невиконання вимог статті 20 Господарського процесуального кодексу України (підстави для відводу судді) під час розгляду справи  за позовом ПАТ «Альфа-банк» до ТОВ «Автодрайв Плюс», ТОВ «Легалплейс», ТОВ «Укрбізнес ЛТД», третя особа – ТОВ «Кредо Солюшнс», про стягнення коштів.

У роз’ясненнях Пленуму Верховного Суду України, викладених у постанові від 13 червня 2007 року № 8 «Про незалежність судової влади», зазначено, що незалежність суддів при розгляді конкретних судових справ має забезпечуватись і в самому суді. У зв’язку з цим неприпустимими є встановлення контролю за здійсненням судочинства суддею, виклик його до вищестоящих судів та вимагання звітів чи пояснень про розгляд конкретних справ, витребування від судді будь-якої інформації чи довідок про хід та перспективи розгляду справи, іншої інформації, яка може надаватися лише сторонам у справі та іншим особам, визначеним процесуальним законодавством, а також відомостей, які становлять таємницю нарадчої кімнати.

Оскільки під час перевірки встановлено, що лист Департаменту захисту економіки  Національної поліції України з проханням до судді надати пояснення щодо порушення ним вимог статті 20 ГПК України під час розгляду справи свідчить про втручання в діяльність судді Морозова С.М. при здійсненні правосуддя, Вища рада правосуддя ухвалила звернутися до Національної поліції України щодо вжиття заходів із недопущення Департаментом захисту економіки  Національної поліції України дій, що можуть  бути розцінені як втручання в діяльність суддів щодо здійснення правосуддя.

Прес-центр судової влади України