flag Судова влада України

Отримуйте інформацію лише з офіційних джерел

Єдиний Контакт-центр судової влади України 044 207-35-46

Вища рада правосуддя ухвалила внести подання Президентові України про призначення Валентини Сімоненко на посаду судді Касаційного цивільного суду у складі Верховного Суду

28 грудня 2017, 15:32

Вища рада правосуддя 28 грудня 2017 року розглянула матеріали щодо внесення подання Президентові України про призначення Сімоненко Валентини Миколаївни на посаду судді Касаційного цивільного суду у складі Верховного Суду.

Зазначимо, що Голова Вищої ради правосуддя Ігор Бенедисюк, члени Вищої ради правосуддя Алла Олійник та Алла Лесько не брали участі в розгляді зазначеного питання, оскільки ухвалами Вищої ради правосуддя задоволено їх заяви про самовідвід.

Участь у засіданні взяли акредитовані представники ЗМІ та громадські активісти.

Доповідач – член Вищої ради правосуддя Олексій Маловацький під час розгляду питання нагадав, що Вища рада правосуддя вже розглядала ці матеріали, між тим ВРП повернулася до розгляду рекомендації Вищої кваліфікаційної комісії суддів України щодо призначення Сімоненко Валентини Миколаївни на посаду судді Касаційного цивільного суду у складі Верховного Суду після завершення дисциплінарних проваджень стосовно вказаного кандидата.

Олексій Маловацький повідомив, що Вища рада правосуддя отримала значну кількість звернень щодо кандидата на посаду судді, які стосувалися перевірки декларації судді, дій під час постановлення рішень.

Вища рада правосуддя також проголосувала за надання можливості виступити члену Громадської ради доброчесності Наталії Соколенко за її проханням, яка нагадала, що ГРД склала висновок про невідповідність Сімоненко В.М. критеріям доброчесності і професійної етики. Доповідач із цього питання О.Маловацький наголосив, що ГРД звернулася до Ради з проханням відкласти розгляд цього питання до завершення повної перевірки декларації В.Сімоненко.

Наталя Соколенко аргументувала позицію ГРД тим, що перевірка Національним агентством з питань запобігання корупції електронних декларацій кандидатів на посади суддів не була здійснена належним чином, адже Порядок перевірки електронних декларацій з’явився на місяць пізніше після проведення перевірок декларацій кандидатів до Верховного Суду. Представниця ГРД зазначила, що рідна сестра В.Сімоненко проживає на окупованій території, що створює загрозу ймовірного тиску на В.Сімоненко у разі її призначення суддею Верховного Суду, вказала на інші зауваження, викладені у висновку Громадської ради доброчесності.

Під час засідання членами Ради було наголошено, що усі ці питання вже було з’ясовано під час розгляду кандидатур В.Сімоненко у Вищій кваліфікаційній комісії суддів України та під час засідання Вищої ради правосуддя.

Валентина Сімоненко відповіла на всі питання, зокрема щодо проведення перевірки електронної декларації, зазначила, що нею отримано звернення НАЗК і надано пояснення щодо всіх зауважень, водночас перевірку ще не завершено. В.Сімоненко наголосила, що усі порушені під час повторної перевірки питання вивчалися і у процесі спеціальної  перевірки під час її участі у конкурсі на посаду судді Верховного Суду.

За результатами розгляду зазначеного питання Вища рада правосуддя ухвалила внести подання Президентові України про призначення Сімоненко Валентини Миколаївни на посаду судді Касаційного цивільного суду у складі Верховного Суду.

Нагадаємо, що Вища рада правосуддя протягом 14–25 вересня 2017 року розглянула 120 матеріалів щодо внесення подання Президентові України про призначення на посади суддів Касаційного господарського, Касаційного адміністративного, Касаційного кримінального, Касаційного цивільного судів у складі Верховного Суду.

29 вересня 2017 року Вища рада правосуддя ухвалила внести подання Президентові України про призначення 111 кандидатів на посади суддів касаційних судів у складі Верховного Суду. Водночас ВРП відклала розгляд матеріалів щодо семи кандидатів на посади суддів Верховного Суду. Причинами відкладення стали нерозглянуті дисциплінарні провадження стосовно діючих суддів; наявність дисциплінарних скарг, які потребують перевірки до вирішення питання про призначення кандидатів на посади; надходження звернень щодо кандидата, які потребували додаткового вивчення.

9 листопада 2017 року Вища рада правосуддя ухвалила рішення про внесення подання Президентові України про призначення трьох суддів касаційних судів у складі Верховного Суду. Таким чином, Вищою радою правосуддя було ухвалено рішення щодо внесення подання Президентові України про призначення 114 кандидатів на посади суддів Верховного Суду.

10 листопада 2017 року Президент України видав указ про призначення 113 кандидатів на посади суддів Касаційного господарського, Касаційного адміністративного, Касаційного кримінального, Касаційного цивільного судів у складі Верховного Суду, а 11 листопада 2017 року новопризначені судді Верховного Суду склали присягу.

14 листопада 2017 року Вища рада правосуддя ухвалила внести подання Президентові України про призначення ще двох суддів Верховного Суду.

Після завершення розгляду зазначеного питання Валентина Сімоненко під час брифінгу для представників засобів масової інформації відповіла на запитання журналістів та представників громадських організацій.

 Прес-центр судової влади України