flag Судова влада України

Отримуйте інформацію лише з офіційних джерел

Єдиний Контакт-центр судової влади України 044 207-35-46

Одружитися у 16 років можна, але за певних обставин

02 жовтня 2019, 11:49

Згідно із Сімейним кодексом України чоловікам та жінкам дозволено одружуватися  з 18 років. Особи, які бажають створити сім"ю, мають досягти шлюбного віку на день реєстрації шлюбу.

Однак іноді молоді люди мають бажання одружитися раніше. У таких випадках вони повинні звернутися з відповідною заявою до суду. Якщо особі виповнилося 16 років і встановлено, що це відповідає її інтересам, за рішенням суду їй може бути надано право на шлюб.

Суд надає право неповнолітній особі на укладення шлюбу не загалом, а саме з конкретною особою, яка чітко зазначається у рішенні суду.

Якщо обидві особи, які мають намір укласти шлюб, є неповнолітніми, то в такому випадку кожному із них необхідно подати до суду дві окремі заяви про надання права на шлюб.

Одночасно із заявою до суду потрібно надати відповідні докази, що ранній шлюб відповідатиме інтересам молодої людини.

Із судової практики розгляду справ про надання права на шлюб вбачається, що переважна більшість заяв даної категорії пов'язана з вагітністю.

Так, у 2019 році Недригайлівський районний суд Сумської області надав право на шлюб 17-річній дівчині, яка незабаром чекає поповнення. Наречений також підтвердив своє бажання зареєструвати шлюб із заявницею, створити сім"ю та виховувати їх дитину. Батьки дівчини не заперечували проти шлюбу їх неповнолітньої доньки.

А також надано право на шлюб хлопцеві, який не досяг 18 річного віку, наречена якого також чекає поповнення. Батьки хлопця не заперечуввали проти шлюбу їх неповнолітнього сина.

Бажаємо молодим людям створити міцну родину!