flag Судова влада України

Отримуйте інформацію лише з офіційних джерел

Єдиний Контакт-центр судової влади України 044 207-35-46

Подача декларацій присяжними

28 січня 2022, 11:08

       Недригайлівський районний суд Сумської області нагадує, що відповідно до п.п. «ґ» п.1 ч.1 статті 3 Закону України «Про запобігання корупції» від 14.10.2014 №1700-VII суб’єктами, на яких поширюється дія цього закону, є, зокрема, присяжні (під час виконання ними обов’язків у суді).

         Присяжні в суді виконують обов’язки, визначені в п.п. 1. 2. 4-6 ч.7 статті 56 Закону України «Про судоустрій і статус суддів», тобто зобов’язані: справедливо, безсторонньо та своєчасно розглядати й вирішувати судові справи з дотриманням засад і правил судочинства. Вони повинні дотримуватися правил суддівської етики, не розголошувати відомості, які становлять таємницю, що охороняється законом, виконувати вимоги та дотримуватись обмежень, установлених законодавством у сфері запобігання корупції.

        Присяжним за час виконання ними обов’язків у суді виплачується винагорода, розрахована виходячи з посадового окладу судді місцевого суду з урахуванням фактично відпрацьованого часу в порядку, визначеному Державною судовою адміністрацією України.

        На присяжних поширюються гарантії незалежності й недоторканності суддів, установлені законом, на час виконання ними обов’язків щодо здійснення правосуддя. Разом з тим, на них покладається обов’язок щорічно до 1 квітня подавати шляхом заповнення на офіційному веб-сайті Національного агентства https://nazk.gov.ua декларацію особи, уповноваженої на виконання функцій держави або місцевого самоврядування, за минулий рік за формою, що визначається Національним агентством.

        Присяжний, який брав участь у розгляді цивільної чи кримінальної справи,  зобов’язаний до 1 квітня 2022 року подати електронну декларацію за минулий рік, попередньо отримавши електронно-цифровий підпис (ЕПЦ).

       Упродовж семи днів після подання декларації суб’єкт декларування має право подати виправлену декларацію.

       Нагадуємо про необхідність дотримання норм чинного законодавства для уникнення відповідальності, передбаченої Кодексом України про адміністративні правопорушення  та Кримінальним кодексом України. Так наслідки порушення вимог фінансового контролю визначені у статті 172-6 Кодексу України про адміністративні правопорушення, а декларування недостовірної інформації або умисне неподання декларації суб'єктом декларування - у статті 366-1 Кримінального кодексу України.

       У разі притягнення суб’єкта декларування до відповідальності за неподання, несвоєчасне подання декларації або в разі виявлення у ній недостовірних відомостей суб’єкт декларування зобов’язаний подати відповідну декларацію з достовірними відомостями.

      На офіційному веб-сайті НАЗК є роз'яснення щодо заповнення електронних декларацій та навчальне відео із заповнення декларацій у системі "Єдиного державного реєстру декларацій осіб, уповноважених на виконання функцій держави або місцевого самоврядування", ознайомитись з якими можна за посиланням https://is.gd/YVbp5E.